Census Eye metodiken säkerställer att ventilationssystemet fungerar som det ska varje dag. En uppsättning av olika IoT kopplade sensorer kontrollerar kontinuerligt funktionen i hela ventilationssystemet . Dessa mätvärden databehandlas kontinuerligt genom en algoritm som är patentsökt, och bygger upp en s.k. cross-correlation kointergrations statistisk analys.
Algoritmen beräknar fram en korrelationskoefficient vilket används för att avgöra om resultatet av alla kointergrerade mätvärden hålls inom det förväntade godtagbara avvikelsen, exempelvis 5% , vilket avslöjar luftflödens tillstånd i systemets alla ingående kanalgrenar. Genom driftsdata på ingående komponenter i ett luftbehandlingsaggregat.
Mätvärden avser kontroll av totalflödena, och viktiga mätpunkter väljs som delflödena i huvudkanaler och i varje kanalgrens referensdon och eller indexdon. Vidare mäts temperaturer i don, fukthalt, Co2, tryckfall på filter och batterier samt luftens kvalité avseende partikelhalt i aggregat och i kanalsystemet fram till donen i enlighet med ISO 16890.
Online validering av luftinjusteringsarbeten
Luftflödesinjusteringar är kostsamma arbeten som dessutom måste upprepas utan kontroll på hur och varför det blev fel flöden återigen. Census Eye kan även med stor fördel användas i samband med luftflödesinjusteringar i stora och komplexa system. Medan injusteringsarbeten fortlöper kan injusteraren följa kontinuerligt huruvida kommande injusteringar påverkar tidigare inställningar hos samtliga Referensdonen/Indexdonen i anläggningen. Arbetsledare kan på distans i en websida följa upp sin personals arbete och ingripa vid behov. Census Eye kan därmed under entreprenadens garantitid bevaka och rapportera omgående när brister uppstår eller när , om otillåten omställning av luftflödena sker i anläggningen.
Census Eye bygger vidare på underliggande vetenskap i detta med hur säkra är K-faktorer som levereras av fabrikanter i Rapport om luftflöden genom ett ventilationsdon… http://funkis.se/wp-content/uploads/2018/03/Donboken-1.pdf
Energideklarationer
Negawatt metodiken använder sig av ett 30 tal digitaliserade mallar vilka omfattar samtliga tekniska installationer i en fastighet. Metodiken grundar sig på omnämnda Negawatt projektet som fått 2004 års Stora Energiprisets hedersomnämnande för dess betydande effekter i form av lägre energikostnader, minskad miljöpåverkan och förbättrad inomhusmiljö.
R3 Laboratoriebevakning
Census Eye metodiken bevakar även att tryckförhållanden hos laboratorier av högsta säkerhetsklass hålls inom de satta gränsvärdena. Metodiken lämpar sig mycket väl till att bevaka klimatet i en OP-sal, obduktions avdelningar samt i lokaler som hanterar sterilt materiel.
Om vårt företag
Aera-IAQ företagsidé är att utveckla, marknadsföra och sälja tjänster för digitala besiktningar och övervakning av kritiska funktioner i fastigheter i syfte att säkerställa optimal inomhusmiljö och god driftsekonomi.
Målet är alltid att sänka era energikostnader – samtidigt som inomhusmiljön förbättras.
VAD ÄR OVK?
OVK står för Obligatorisk VentilationsKontroll och är en Myndighetsbesiktning som utförs för att säkerställa att ventilationssystemet i en byggnad fungerar tillfredsställande.
Kontrollen utförs för att säkerställa ett gott inomhusklimat, vilket är viktigt för att de personer som vistas i byggnaden ska må bra och även för att byggnaden inte ska få skador på grund av för hög luftfuktighet som kan ge upphov till mögel och andra liknande problem. OVK är reglerat i lag genom Plan- och byggförordningen samt Plan- och bygglagen.
OVK har också med det nationella miljökvalitetsmålet “God bebyggd miljö” att göra och då särskilt delmålet “God inomhusmiljö”. Målsättningen är att byggnader inte ska påverka människors hälsa på ett negativt sätt. En del i detta är målsättningen att samtliga byggnader där människor vistas ofta eller under längre tidsperioder ska ha en dokumenterat väl fungerande ventilation senast år 2015.
Mer information om de nationella miljökvalitetsmålen finns på den Svenska Miljömålsportalen.
VAD GÖRS VID EN OVK?
När en OVK-besiktning genomförs kontrollerar besiktningsmannen att ventilationssystemet fungerar enligt de föreskrifter som gällde när systemet togs i bruk. Det kontrolleras också att systemet fortfarande har samma egenskaper – att det inte har byggts ut eller förändrats. Om systemet har byggts ut under åren är det föreskrifterna som gällde vid ombyggnadsåret som ska appliceras på systemet.
Om besiktningsmannen upptäcker allvarliga fel vid OVK-besiktningen kan ventilationssystemet underkännas. Felet måste då åtgärdas inom den tidsperiod som besiktningsmannen beslutar om (normalt sett inom sex månader, men om det finns allvarliga fel kan tidsfristen vara kortare). Om problemen som upptäcks vid ventilationskontrollen inte åtgärdas i tid kan kommunens byggnadsnämnd utdöma ett vite. Byggnadsnämnden i respektive kommun är ansvarig för uppföljningen kring OVK-besiktning.
Vid varje OVK kontrolleras att:
- ventilationssystemet är fritt från föroreningar som riskerar att spridas i byggnaden
- instruktioner och skötselanvisningar för ventilationssystemet är lättillgängliga
- ventilationssystemet fungerar på det sätt som det är avsett att göra
Vid den initiella besiktning som görs när systemet har installerats kontrolleras att ventilationssystemet fungerar korrekt och har de egenskaper som krävs enligt gällande föreskrifter.
Vid de följande besiktningarna kontrollerar besiktningsmannen att:
- funktion och egenskaper i ventilationssystemet i huvudsak stämmer överens med de föreskrifter som gällde när systemet togs i bruk
- undersöka om det finns åtgärder som kan vidtas för att förbättra energihushållningen i fastighetens ventilationssystem på ett sätt som inte medför ett försämrat inomhusklimat.
Byggnadens ägare har sedan rätt att avgöra om förslagen till energieffektivisering ska genomföras vid denna tidpunkt.
OVK-BESIKTNINGSMANNEN
Den regelbundna funktionskontrollen av ventilationssystem ska utföras av en certifierad sakkunnig funktionskontrollant. Det finns två olika nivåer på behörigheten – normal och kvalificerad. Personer med behörighet N (normal) får utföra OVK-besiktning i fastigheter med självdrag, mekanisk frånluftsventilation och mekanisk frånluft med värmeåtervinning samt även i en- och tvåbostadshus med mekanisk från- och tilluftsventilation (med och utan värmeåtervinning). Personer med den högre behörigheten K (kvalificerad) får utföra OVK i alla byggnader.
HUR OFTA SKA MAN GÖRA OVK-BESIKTNING?
Hur ofta en OVK-besiktning ska genomföras beror först och främst på vilken typ av fastighet det handlar om och vilken typ av ventilationssystem som finns monterat i den.
OVK-besiktning görs alltid innan ett ventilationssystem tas i bruk, alltså direkt efter att det har installerats. I de flesta byggnader ska man sen göra OVK regelbundet. Vart 3:e eller vart 6:e år är de standardintervall som brukar gälla.
I skolor, förskolor, vårdinrättningar och liknande lokaler ska OVK-besiktning utföras vart 3:e år – oavsett vilken typ av ventilationssystem som finns i byggnaden. I denna typ av byggnader är det mycket viktigt med god ventilation då många människor vistas i samma rum under längre tidsperioder och på sjukhus är det enormt viktigt för att undvika spridning av sjukdomar.
I flerbostadshus, kontor (även i industribyggnader), olika typer av personalutrymmen och liknande där det finns fläktventilation för både från- och tilluft – så kallad FT-ventilation, alternativt FTX-ventilation (FT-ventilation med värmeåtervinning) ska kontrollen också utföras vart 3:e år.
I samma sorts byggnader, men där det istället finns självdragsventilation, fläktventilation enbart för frånluft eller frånluftsventilation med värmeåtervinning räcker det att man gör en OVK-besiktning vart 6:e år.
I en- och tvåbostadshus där man har installerat mekanisk frånluftsventilation med värmeåtervinning eller mekanisk från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning ska systemet besiktas innan det tas i bruk. Därefter finns det inget krav på att man genomför OVK i dessa byggnader. En- och tvåbostadshus med annan typ av ventilation är undantagna från lagkravet på OVK.
VAD HÄNDER EFTER EN OVK-BESIKTNING?
När OVK-besiktningen är utförd får du som fastighetsägare ett protokoll som redovisas och undertecknas. Ett exemplar av protokollet skickas även till byggnadsnämnden i kommunen där fastigheten står. De är tillsynsmyndighet för OVK